Wat is een R-waarde? 2019-09-02T12:40:50+00:00

Wat is een R-Waarde?

Overdracht

De weerstand van een isolerend materiaal tegen temperatuur-overdracht wordt in Nederland meestal gemeten op basis van de thermische weerstand of R-waarde (afgekort RD)– hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de weerstand van de isolatie tegen overdracht. Een R-waarde is afhankelijk van de dikte, de dichtheid en het type isolatie. De R-waarde van sommige isolatievormen is ook afhankelijk van temperatuur, ouderdom en vochtigheid.

Hier is een opmerking op zijn plaats: want zoals u hier kunt lezen werkt Isobooster op basis van het weerkaatsen van warmte-straling, dus niet op basis van overdracht.

Stel u een straat voor waar een vernauwing is aangebracht om het verkeer te vertragen. De R-waarde meet dan de mate van vertraging. Isobooster maakt van diezelfde straat een doodlopende weg: het blokkeert de weg volkomen en stuurt het verkeer terug naar de verschillende kanten. Het is dus appels met peren vergelijken.

Wat is een RC?

Isolatie vormt altijd een onderdeel van een constructie (bijvoorbeeld een gevel). Hier kan ook een totale R-waarde aan vast gehangen worden. Om de R-waarde van een complete constructie te calculeren worden de R-waarden van alle bouwcomponenten opgeteld (voorbeeld: bakstenen muur + isolatie + binnenmuur). Dit wordt een RC-waarde genoemd.

Hogere R-waarde

Je woning beter isoleren verhoogt de R-waarde en de weerstand tegen -ongewenste- temperatuurverandering en het bijkomend energieverbruik. De gangbare wijsheid is dat er dan “dikkere” isolatie in moet. Dit werkt echter niet voor alle vormen van isolatie, omdat sommige vormen als gevolg van dikte ook een groter gewicht en dus ook compressie of samendrukking tot gevolg hebben. Daarnaast levert dit ook ruimteverlies in de woning op.

Isobooster is veel dunner dan traditionele minerale wollen of platen: hierdoor kunnen hogere R-waarden met veel geringere dikten geleverd worden.

Ter vergelijking:

140 mm – steenwol – RD = 3,75

81 mm – PIR – RD= 3,6

48 mm – Isobooster T3 – RD = 3,7

Samengedrukte isolatie

De effectiviteit van isolatie materiaal is afhankelijk van hoe en waar het aangebracht is. Een van de bekendste vragen hierin is: als je Isobooster samendrukt, verlies je dan niet een stukje R-waarde? Ja en nee, bij correcte toepassing verlies je weliswaar iets aan R-waarde op een samengedrukt punt, maar nooit meer dan een decimaal: de unieke samenstelling van Isobooster zorgt er voor dat het bijzonder weerbarstig is tegen samendrukken.

Isobooster is vele malen lichter dan minerale wollen die door de zwaartekracht vanzelf gaan samendrukken.

Koudebruggen

Bij het aanbrengen of controleren van bestaande isolatie moet ook altijd goed gelet worden op plekken waar de isolatie niet aansluit op de rest van de constructie (minerale wollen verzakken) of waar er gaten in de isolatie zitten (isolatieplaten die niet aansluiten). Dit omdat warmte en koude makkelijker door hout, steen of andere constructie elementen gaat: het omzeilt of “overbrugt” daarmee de isolatie. Dit noemen we een “koudebrug”.

Meer weten over Isobooster? Neem contact met ons op!

Neem contact op