Wat is een R-waarde? 2018-10-02T20:16:52+00:00

Wat is een R-Waarde?

Overdracht

De weerstand van een isolerend materiaal tegen temperatuur-overdracht wordt gemeten op basis van de thermische weerstand of R-waarde – hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de weerstand van de isolatie tegen overdracht.

Hier is een opmerking op zijn plaats, want zoals u hier kunt lezen werkt Isobooster door temperatuurverschillen te weerkaatsen, waardoor er geen overdracht plaats kan vinden. Vergelijk het met het vaststellen van de effectiviteit van een spiegel door de “warmte” er van te meten.

Belangrijk dat u appels met appels vergelijkt | PXA Nederland

Wat is een Rc?

Een R-waarde is afhankelijk van de dikte, de dichtheid en het type isolatie. De R-waarde van sommige isolatievormen is ook afhankelijk van temperatuur, ouderdom en vochtigheid. Om de R-waarde van een meerlaagse isolatie of een constructie te calculeren worden de R-waarden van de individuele componenten opgeteld. Dit wordt een Rc waarde genoemd.

Hogere R-waarde

Meer isolatie aanbrengen in je woning verhoogt de R-waarde en de weerstand tegen temperatuurverandering door middel van overdracht. In het algemeen zal een dikkere isolatie de R-waarde proportioneel verhogen. Dit werkt echter niet voor alle vormen van isolatie, omdat sommige vormen als gevolg van dikte ook een groter gewicht en dus ook compressie of samendrukking tot gevolg hebben. Isobooster is licht van gewicht en eenvoudiger aan te brengen dan andere vormen van isolatie.

Samengedrukte isolatie

De effectiviteit van isolatie materiaal is afhankelijk van hoe en waar het aangebracht is. Zoals hierboven vermeld zal een samengedrukte isolatie niet de volledige R-waarde kunnen bieden. Dit geldt ook voor isobooster.

Bij de totale constructie (muur, plafond of vloer) verschilt de R-waarde van de isolatie omdat warmte en koude makkelijker door hout, steen of andere constructie elementen gaat: het “overbrugt” daarmee de isolatie. Dit noemen we een “koudebrug”.

Weerkaatsen warmte

In tegenstelling tot “traditionele” isolatiemethoden, werkt Isobooster door de straling van warmte te weerkaatsen in plaats van het te absorberen.

Hoewel het mogelijk is om een R-waarde te berekenen, ligt voor Isobooster de effectiviteit juist in het weerkaatsen van de warmte die uit uw woning wegvloeit in de winter, of de warmte die uw woning in wil in de zomer.

CONTACT