Isoleren voor een optimaal binnenklimaat

Een optimaal binnenklimaat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Luchtbeweging
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtzuiverheid
  • Temperatuur

Temperatuur is de factor die we als eerste direct ervaren. Een koele kamer is in de zomer verfrissend en in de winter onaangenaam. Een optimaal binnenklimaat zorgt er ook voor dat uw eigen lichaam minder energie verbruikt.

Temperatuur optimaal

De meest optimale binnentemperatuur ligt tussen de 18-22 graden Celsius. Als deze temperatuur in elke ruimte in het huis gehandhaafd kan worden ervaren wij snel een huis als “behaaglijk”. Als deze temperatuur consistent in elke ruimte aanwezig is bereiken we datgene waar we uiteindelijk ooit huizen voor zijn gaan bouwen: beschutting voor weersinvloeden.

Ons land heeft een redelijk consistent zeeklimaat, zo leerden we ooit op school. Toch hebben we, zeker in de laatste jaren, te maken met extremen in wisselvalligheid. Hittegolven komen steeds vaker voor en de traditioneel zachte winters lijken te worden ingewisseld door onverwachte diepvriestemperaturen. Onze winters worden misschien niet strenger, maar wel extremer.

De rol van isolatie

De rol van isolatie in onze woningen is steeds groter geworden. Met extremere buiten temperaturen enerzijds, en de wens om een constante temperatuur  binnenshuis te houden is de belasting voor onze “traditionele” isolatie groter geworden.

Vergelijk isolatie eens met de banden van uw auto. Vroeger kon u met de traditionele “all weather” banden het hele jaar alle kanten op. Tegenwoordig zien we dat winterbanden steeds noodzakelijker worden. Isolatie is een belangrijke bondgenoot geworden in het buitenhouden van de weersinvloeden. Een bondgenoot waar we op willen kunnen rekenen.

Bufferen of reflecteren

Traditionele isolatie buffert de koude en warmte, langzaam lekt het door. Dat is niet erg als er een lichte variabiliteit in de buitentemperatuur is. Maar deze methode faalt helaas als we moeten gaan rekenen met extremen. Kijk eens naar de hittegolf van 2018: langzaam warmt de isolatie op en op een bepaald moment brak de dam. Voel eens op een extreem hete dag om 22.00 uur aan uw zolderplafond. Het is nog steeds warm. Dit terwijl het buiten al is afgekoeld. De warmte blijft echter uitstralen in uw woning.

Isobooster werkt twee kanten op: het reflecteert. Voor Isobooster maakt het technisch niet uit of het buiten 35 of -20 graden is. Isobooster wordt er niet koud of warm van. Isobooster neemt namelijk niet de omgevingstemperatuur aan, maar weerkaatst het. Tegelijkertijd reflecteert het ook de binnentemperatuur.

De mogelijkheden om uw huis op een consistente temperatuur te houden worden groter indien u de extremen van buiten ook daadwerkelijk buiten kunt houden. En uiteraard daarnaast de behaaglijkheid van binnen in de woning kunt behouden.

Optimale temperatuur

Bij koude maar ook bij warmte verbruikt u meer lichaamsenergie om uw lichaamstemperatuur te beheren. Daar hebt u een interne “thermostaat” voor. Natuurlijk kunnen we omgaan met extreme omstandigheden: u trekt een korte broek of juist een trui aan. Maar we functioneren beter als we in de omliggende ruimte de eerder genoemde 18-22 graden hebben. We ervaren de behaaglijkheid en tegelijkertijd verbruiken we minder energie. Isobooster kan door zijn werking garanderen dat dit comfort ook daadwerkelijk consistent bereikt wordt.

Wilt u meer weten over hoe u met behulp van Isobooster isolatie een optimaal binnenklimaat in uw woning kunt realiseren? Bel 030 – 66 66 963 of neem contact op via ons contactformulier voor meer informatie. 

CONTACT
2020-11-11T12:49:05+00:00