Isolatie: de basis 2018-10-02T20:12:37+00:00

Isolatie: de basis

Isolatie in uw huis creëert een weerstand tegen temperatuur verlies en verlaagt de verwarmings-, maar ook de koelingskosten. Een goede isolatie verhoogt ook het comfort in uw woning.

Hoe werkt temperatuur?

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, zult u moeten begrijpen hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen door drie basale mechanismen:

  • Overdracht
  • Stroming
  • Straling
Isolatie de basis | PXA Nederland

Overdracht is de manier waarop warmte door materialen beweegt: als je een lepeltje in een hete kop thee zet, dan zal de warmte van de thee door het lepeltje naar je hand stromen.

Stroming is de manier waarop warmte zich beweegt door vloeistoffen en gassen: dit is waarom warme lucht stijgt en koele lucht daalt.

Straling is de weg die warmte aflegt (in een rechte lijn) en de materialen opwarmt die het op zijn pad vindt. Een mooi voorbeeld is de hitte die je recht voor een straalkachel voelt.

Onafhankelijk van de wijze waarop: temperatuur wil altijd stabiliseren: warmte heeft altijd de gewoonte om van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuur verschil meer is.

Wegvloeien warmte

In uw woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren: het zoekt de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is. In de zomer tijdens een warme dag zal de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis vloeien.

Om het comfort van de woning te bewaren werkt in de winter de verwarming om de temperatuur in stand te houden en de verloren warmte te creëren. In de zomer werkt de airconditioning om de warmte af te voeren. In een slecht of niet geïsoleerd huis kan dit nogal wat energie kosten. Een goede isolatie van een woning kan deze cyclus van energieverbruik doorbreken.

Door het gebruik van Isobooster wordt uw woning niet warmer, maar wordt uw gebruik wel lager: uw verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke temperatuur te behouden.

Hoe werkt isolatie?

De meest bekende isolatiematerialen werken door overdracht en stroming te vertragen. Let wel, dit is niet stoppen, maar vertragen. Dit werkt hetzelfde met koude. Dit kunt u zelf ook testen: sta bijvoorbeeld met een dikke jas stil in een koud winterlandschap. De jas houdt de koude niet tegen, maar vertraagt het. Na een uur heeft u het gewoon koud.

Isobooster, een reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte. Door te weerkaatsen blokkeert reflecterende isolatie de straling, dus reflecteren in plaats van vertragen. Om het meest effectief te zijn zal Isobooster een lucht barrière voor zich moeten hebben om te voorkomen dat er overdracht optreedt.

CONTACT