Isolatie: de basis 2020-06-30T09:05:49+00:00

Isolatie: de basis

Isolatie in je huis creëert een weerstand tegen temperatuur verlies en verlaagt de verwarmings-, maar ook de koelingskosten. We horen van de overheid en van allerlei milieu organisaties dat we moeten isoleren. Maar vraag de gemiddelde Nederlander hoe dat nou werkt en wat het is en je zult een vragende blik krijgen. Hoe werkt isolatie en waarom werkt Isobooster, beter dan andere isolatievormen?

Temperatuur en hoe gedraagt het zich

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, zul je iets moeten begrijpen over hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen op drie manieren:

  • Overdracht (geleiding)
  • Stroming (convectie)
  • Straling

Dit is het best te illustreren aan de hand van een kopje koffie. Als je het kopje koffie met je handen aanraakt voel je de warmte van de koffie: dit is warmte overdracht door geleiding. Houd je je handen boven het kopje dan voel je de warme lucht opstijgen van de koffie, oftewel stroming. Houdt nu je handen om het kopje heen, maar raak het kopje niet aan: wat je voelt is straling. Overigens kun je dit ook doen met een kopje thee. Warmte omgezet in straling heeft een interessante eigenschap: het is volledig te blokkeren. Overdracht van warmte kun je alleen vertragen: reflecteren met Isobooster is dus altijd beter dan traditionele vormen.

Het principe van reflectie kent veel toepassingen: de thermosfles bevat bijvoorbeeld een reflecterende laag om dranken warm of koel te houden. Bij sport, nooddiensten en in de ruimtevaart wordt reflecterende folies al jaren gebruikt als isolatiemateriaal.

Wegvloeien warmte

Het is ook belangrijk om te weten dat temperatuur altijd wil stabiliseren: warmte heeft altijd de gewoonte om van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuur verschil meer is.

In een woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren: het zoekt de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is. In de zomer tijdens een warme dag zal de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis vloeien, bijvoorbeeld van zolder. Dit is merkbaar als je in een traditioneel geïsoleerde zolder op een hete dag gaat staan: meestal is het niet uit te houden. Minerale wollen houden als gevolg van de vertraging ook warmte en koude vast, om het langzaam door te geven terwijl de buitentemperatuur al lang gewijzigd is (nagloeien) : Isobooster doet dit niet. Een met Isobooster geïsoleerde zolder is altijd aangenaam.

Om het comfort van de woning te bewaren werkt in de winter de verwarming om de temperatuur in stand te houden en warmte te creëren. In de zomer werkt de airconditioning om de warmte af te voeren. In een slecht of niet geïsoleerd huis kan dit nogal wat energie kosten: warmte of koude stroomt vrijelijk door de slechte isolatie heen. Een beetje alsof je water uit een kuil aan het strand probeert te scheppen. Een goede isolatie van een woning kan deze cyclus van energieverbruik doorbreken.

Door het gebruik van Isobooster wordt je woning niet warmer, maar wordt je verbruik wel lager: de verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke, temperatuur te behouden.

Hoe werkt isolatie?

De meest traditionele isolatiematerialen werken door temperatuur overdracht of stroming te vertragen. Let wel, dit is niet stoppen, maar vertragen. Dit werkt hetzelfde met koude. Dit maak je zelf elke winter mee: Je hebt vast wel eens in de winter met een dikke jas moeten stil staan, of wachten. De jas houdt de koude niet tegen, maar vertraagt het wegvloeien van je lichaamswarmte. Na een uur stilstaan heb je het gewoon koud. De thermosfles (op basis van reflectie) werkt ook beter dan de theemuts (op basis van overdracht) van vroeger.

Isobooster, de reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte volledig. Het stuurt de koude of warmte in feite terug, naar waar het vandaan komt. Door te weerkaatsen blokkeert Isobooster de straling in plaats van het vertraagd door te laten. Hiermee neem je de regie over het klimaat in je eigen woning, en tegelijkertijd de regie over je gas- en elektriciteitsrekening.

Meer weten over Isobooster? Neem contact met ons op!

Neem contact op